Ik ga graag naar Moskou. Niet in de laatste plaats omdat ik in Moskou ben geboren en deels getogen en omdat mijn familie daar nog woont. Maar ook omdat ik simpelweg van die stad houd. Moskou heeft iets ongrijpbaars, de stad an sich is al een openluchtmuseum. Je kunt er eindeloos doorheen slenteren of rennen en het ademt sfeer, geschiedenis en positieve turbulentie. Het is een stad die nooit slaapt en er is van alles te doen. En iedere keer als ik weer in Moskou ben, ontdek ik weer iets nieuws.

Voor een avontuurlijke toerist is Moskou absoluut the place to be. Doe de geijkte dingen, ze zijn fantastisch. Maar ga ook een beetje off the beaten path, in deze blog vertel ik je waar je moet zijn!

Bunker 42

Wat je waarschijnlijk altijd al vermoed hebt, maar nooit echt geweten, is dat Moskou een ondergronds tunnelstelsel heeft waar in het verleden het één en ander heeft plaatsgevonden. Klopt als een bus, die tunnels zijn er! En hoera, een deel van deze tunnels is nu opengesteld voor publiek. Een mooie tocht door het Sovjetverleden op 65 meter onder de grond, terwijl je de metro aan de andere kant van de muur voorbij hoort donderen. Kip-pen-vel! Je loopt door tunnels, controle- en vergaderkamers en mag tussen de bedrijven door ook nog even een nucleaire bom droppen. Ongetwijfeld iets dat je altijd al hebt willen doen :-). Absoluut een unieke ervaring met een nostalgisch, Stalinitisch sfeertje. Plan je bezoek vooraf want ze doen daar alleen aan begeleide rondleidingen. Online boeken is het handigst en Engels sprekende gidsen zijn at your service!

Fair warning: Niet geschikt voor claustrofoben!

Restaurant Bunker 42

En van al die indrukken krijg je honger als een beer! Een mooie bijkomstigheid is het restaurant van de bunker, want natuurlijk moesten de hoge heren ook ergens happen. De locatie is fantastisch! Helemaal in Sovjetstijl met Sovjetmuziek en de kaart staat vol met overheerlijke gerechten en hapjes van weleer en natuurlijk goede wodka, want met wodka is het feest pas echt compleet. Absoluut bestellen dus! Gratis tip: Neem een karafje van de goedkoopste wodka. Die is niet alleen heel betaalbaar, maar oprecht heel lekker!

Dante

Wij houden van koffie en dus zijn wij in iedere stad altijd op zoek naar de (volgens onze onbescheiden mening) lekkerste bak. In Moskou is er één plek die er voor ons met kop en schouders bovenuit steekt: Dante. Een kleine, verborgen parel waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren en de koffie is daar werkelijk 10 out of 10. Wij kwamen hier geheel toevallig langs en besloten even een drankje te doen. En dat hebben we geweten! De daaropvolgende dagen saboteerden wij ons eigen en andermans dagprogramma om per se hier de koffiestop te maken. Een mooie plek met vriendelijk en Engelssprekend personeel en dus de beste koffie van Moskou. Nuff said.

Kosmonautenmuseum

Zeg je ‘ruimtevaart’, dan zeg je ‘Rusland’. Nooit van Yuri Gagarin of de honden Strelka en Belka gehoord? Terug de schoolbanken in! Of gauw naar Moskou, want in het Kosmonautenmuseum kom je alles, maar dan ook echt alles over de Russische ruimtevaart te weten. Alleen al de buitenkant van het oude Sovjetgebouw is te imposant voor woorden en binnen neemt dit interactieve museum je mee naar een compleet andere wereld die ontzettend leuk is voor jong en oud. Een tipje van de sluier: Het is niet alleen maar kijken en natuurlijk mag je ook even een echte raket in!

Museum van de optische illusie

Voor een paar uurtjes ‘friends & fun’ moet je naar het museum van de optische illusie op de VDNKH. Nou is VDNKH zelf sowieso een toffe plek om doorheen te lopen met al die mooie paviljoenen en lekker eten, maar in diverse paviljoenen is er ook van alles te doen. Helemaal achterin, naast het paviljoen van de ruimtevaart (als je al naar het Kosmonautenmuseum bent geweest kun je die met opgeheven hoofd overslaan) zit het museum van de optische illusie. Kom op een doordeweekse dag lekker vroeg of een paar uur voor sluitingstijd, neem een goed opgeladen telefoon mee en…have fun!

Ohja, en wat je op de VDNKH absoluut niet mag overslaan, zijn de chebureki (gefrituurde pasteitjes gevuld met vlees, kaas of paddo’s). Achterin de food-sectie ergens links. Omnomnom!

Patriot Park

Patriot Park ligt niet in Moskou maar in Kubinka ( ongeveer 60 km van Moskou), maar trek er een dag voor uit, grijp een Uber en ga erheen als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in militaire voertuigen en geschiedenis. In het Patriot Park vind je een immense collectie aan tanks (Russische, Duitse, Franse, Japanse…you name it), helikopters, straaljagers, terreinwagens, onderzeeërs en alles waar je avontuurlijke, geschiedkundige of gewoon de never grow up jongens- of meisjeshart sneller van gaat kloppen. Het park is oneindig groot, dus zorg ervoor dat je er vroeg bent en neem wat bammen mee ook want het eten is soms even ver weg. Als je geen eigen auto hebt, dan rijdt er ook een shuttlebus van het ene deel van het park naar de andere. Naast het park met oorlogsvoertuigen is er ook een kleine partizanenkamp die je inkijk geeft in hoe de partizanen opereerden en in de wildernis gehuisvest waren. Het brood dat in dit dorp gebakken wordt is to die for, dus neem er eentje mee…of twee…want de eerste gaat de uitgang van het park niet halen :-).

Helaas spreken de meeste medewerkers in het Patriot Park slecht of geen Engels, maar laat je daar zeker niet door tegenhouden. Een beetje voorbereidend werk online en je bent weer een kick-ass ervaring rijker.

Vokrug Sveta

Vokrug Sveta betekent ‘de wereld rond’ en je raadt het al…Het is een foodcourt waar je diverse smaken uit de hele wereld kunt proeven.

Nu is dat natuurlijk niets nieuws, iedere grote stad heeft wel iets van een foodhall en eerlijk gezegd ben ik er nooit een groot fan van geweest. Het idee is vaak leuk maar de uitvoering en de keukens is mij altijd te veilig en te eentonig, de Camden Food Market in Londen is trouwens een zeldzame uitzondering. Maar Moskou zou Moskou niet zijn als het niet een stad van uitersten was….en dus pakken ze het hier wel fatsoenlijk aan, met niet alleen een grote en verrassende diversiteit aan keukens (zo doen ook de voormalige Sovjetrepublieken Georgië en Oezbekistan mee en is er ook een stand met alleen thee en eentje met traditionele Turkse koffie en Turks fruit) maar ook een groot assortiment aan eten per stand en nog belangrijker: Het eten is er van uitstekende kwaliteit en verrassend betaalbaar. Alles wat wij hier hebben gegeten was om ervoor terug te komen en het zit er ook altijd vol…het is echt zoeken naar een plekje. En het goede nieuws is, Vokrug Sveta zit super centraal op de Nikolskaya street, op maar een steenworp afstand van het Rode Plein. Ben je dus in het centrum, dan is het altijd een goed idee om hier op smakenreis te gaan. En sla ook zeker de Russische stand niet over want het eten hier is om je vingers bij op te eten!

Eliseevsky supermarkt

De titel van s werelds mooiste supermarkt gaat in één rechte streep naar Eliseevsky gastro-shop. Deze gastronomische winkel (met woeste delicatessen, maar ook gewone producten dus schroom niet om een mandje te pakken) heeft een angstaanjagend mooi interieur in neo-barokstijl. Deze eens bijna paleis woonhuis van een voorname dame is later een literaire arthouse geworden waar voorname schrijvers als Pushkin geregeld hun gezicht lieten zien. Het pand is in 1898 gekocht door de voorname koopman Grigoriy Eliseev. Hij restaureerde het gebouw, trok de eerste verdieping bij de begane grond (vandaar de hoge plafonds) en maakte er een supermarkt aka gastronomische winkel van. Gewoon, omdat het kon. 

En nu gaan wij er onze boodschappen doen en vergapen wij ons ondertussen aan de niet normaal gave inrichting. Gewoon, omdat het kan.

Proef de pryanik

Ruslands bekendste koekje is de pryanik. Het is qua smaak een beetje te vergelijken met taai taai of gingerbread, alleen zit er, haha, niet altijd gember in. De meest gebruikte ingrediënten zijn honing, nootmuskaat, vanille, anijs en allspice en soms ook nog een snuf koffie. Dit is de basis, er bestaan natuurlijk talloze variaties. Ook zonder honing voor als je vegan eet, maar dat moet je altijd even vragen. En soms zijn ze gevuld met huisgemaakte jam of chocolade voor een extra smaak-explosie. Ja hoor, kom maar hier met die koekjes!

De pryanik heeft een rijke Russische traditie en wordt sinds de tsarentijd bezongen en bij de thee geserveerd. Ze zijn ook werkelijk overal te koop. Voorverpakt, maar ook vers. Mijn ervaring is dat je de lekkerste pryanik vaak in de kerkkantine koopt. Daar worden ze volgens het traditionele recept vers gebakken, precies zoals vroeger en maar voor een paar roebel verkocht. Dit hapje scoorde ik in het kleine kerkwinkeltje/cafeetje op de Varvarka street, net voor het Rode Plein. 

In de volgende soon to publish Moskou blog vertel ik alles over mijn favoriete onderdeel van Moskou die rotsvast op nummer één staat en altijd zal blijven staan: De metrostations. Nee nee, in Moskou zijn we echt nog lang niet uitgereisd!


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!