In onze lunchbox van dit weekend was een kleine rol weggelegd voor een heel leuk ingrediënt: De duindoornbes. Dit kleine, geel-oranje besje is één van de meest ondergewaardeerde bessen in Nederland, zo niet de meest ondergewaarde. Ik begrijp overigens wel waarom. Hoewel het in zo’n beetje alle duinen van Nederland duindoornbes regent, is het een pain in the ass om dit besje te plukken. De bessen zijn klein en spatten snel uit elkaar als je te hard knijpt, waardoor je handen mooi geel worden (en met een beetje pech je kleding ook). Bovendien zit er ‘doorn’ in het woord dus heel vriendelijk zijn de nukkige struiken niet. Toch hangen er tussen al die boze prikkers grote trossen met kleine goudmijntjes, want de duindoornbes is superfood van de bovenste plank.

In Rusland, waar ik vandaan kom, is de duindoornbes veel beter bekend. Het groeit aan grotere struiken dan hier (en de bessen zijn ook wat groter) en ook niet alleen in de duinen. Geen idee hoe de Russen het wel voor elkaar hebben gekregen om een pact met de oncomfortabele omstandigheden waarin het besje groeit te sluiten, maar in Rusland is duindoornbes een alledaags product. Ik kan mij herinneren dat ik als kind ook duindoornbessen ging plukken en dat ging inderdaad gepaard met de nodige moeite. Besje voor besje haalde ik de gele balletjes van hun steeltjes en af en toe kreeg ik een gemene por van de struik. Maar de reward was verse jam of heerlijke duindoornthee met bes, gember en citroen.

Duindoornbessen hebben een zure smaak en dat klinkt waarschijnlijk niet meteen als een selling point. Toch wil ik de reputatie van één van mijn favoriete besjes even oppoetsen. Ja, er moet wat zoetstof of een hartige tegenhanger aan te pas komen om het een beleving te maken. Maar dan heb je ook echt een beleving! De smaak van de duindoornbes is absoluut uniek en dit piepkleine besje barst werkelijk van de voedingsstoffen. En dan hier ook nog even een reality check: De door de meeste foodies al lang omarmde Zuid-Amerikaanse acai-bes is zonder zoetstof ook gewoon een onvervalste zuurpruim :-).

Over de kracht van de duindoornbes kun je boeken schrijven. Zo zit het zonnige besje vol met calcium, magnesium, zink, kalium, ijzer, koper, omega’s 3, 6, 7 en 9 en vitamines A, B1, B2, B6, C en E. Dit zijn belangrijke anti-oxidanten die ontstekingsremmend en weerstandverhogend werken en het lichaam tegen vrije radicalen beschermen. Duindoornbes verlaagt de cholesterol, biedt bescherming tegen virussen en infecties, bevordert herstel, is goed voor hart- en bloedvaten, beschermt levercellen tegen schade en is de beste vriend van iedere huid. Het bevat natuurlijke antihistaminen die huidproblemen verhelpen en het stimuleert de aanmaak van collageen wat de elasticiteit van de huid bevordert. Ook het haar heeft er baat bij. Duindoornbes versterkt de haarstructuur en vermindert haarbreuk. Duindoornolie is daarom een welkome toevoeging aan huid-en haarproducten. In Nederland moet je soms even zoeken, in Rusland kom je om in duindoornproducten. Uit Moskou neem ik steevast duindoornceme voor het smoeltje mee, een heus wondermiddel. Ik zweer erbij en heb er ook al diverse mensen erg blij mee gemaakt.

De duindoornbes is here to stay! Wil je je zelf gaan plukken? Wapen je met geduld en een lederen huid of knip een trosje af en vries het in. Bevroren besjes kun je zo van de tak ritsen.
Met een beetje moeite maar aanzienlijk minder pijn kun je ook op andere manieren aan duindoornproducen komen :-).

Voor duindoornbes in besvorm raad ik de Russische winkels aan. In Nederland zitten er echt wel een paar (helaas niet in Breda) en iedere Russische supermarkt heeft waarschijnlijk duindoornbes in de vriezer liggen. Koop de vriezer leeg, scheur naar huis en stouw thuis de vriezer vol. Dat is hoe ik het altijd doe :-). In één keer haal ik duindoornbes voor een half jaar vooruit. De Rus waar ik ga shoppen zit in Rotterdam.

Dan hebben we het Waddenkiosk (www.waddenkiosk.nl) waar je duindoornsap, jam en siroop kunt kopen. Je kunt ook duindoornsap bij Holland & Barret (voorheen de Tuinen) kopen, maar let op, goedkoop is het er niet. Maar er zijn ook andere (online) drogisterijen waar je duindoornsap kunt kopen voor aanzienlijk minder geld.

Weleda heeft diverse huid- en haarproducten met duindoornbes.

Je zou ook bij een Poolse supermarkt kunnen kijken. De kleine Poolse winkel waar ik kom verkoopt geen duindoornbessen, maar de ene winkel is de andere niet.

Mocht je je handen op iets met duindoornbessen kunnen leggen, dan kun je er van alles mee doen.

-Je kunt ze zo in je yoghurt mikken. Houd er dus wel rekening mee dat ze zuur zijn dus zorg voor een zoete tegenhanger. Dat geldt ook voor de sap, siroop en jam zijn natuurlijk al gezoet.
-Je kunt er saus of dressing mee maken of het toevoegen aan olijfolie voor een lekkere, frisse sensatie.
-Zowel de besjes als de sap zijn heerlijk om warm mee te koken. Stoofgerechten zijn the best!
-En dan mijn onbetwiste favoriet: Duindoornthee met gember!

Voor de thee gebruik ik een handvol bessen en duindoornsiroop van het Waddenkiosk om het iets zoeter te maken. De bessen plet ik een beetje met een vork en daar voeg ik een scheutje siroop aan toe, samen met flink wat gember en soms ook een paar takjes munt. Je kunt er ook voor kiezen om er een beetje zwarte of groene thee bij te doen (als ik thee toevoeg gebruik ik zwarte thee) en eventueel een kaneelstokje. Niet te doen lekker! En als de thee op is, lekker alle besjes oplepelen :-).


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!