Het is alweer even geleden dat ik in Londen ben geweest, terwijl juist deze veelzijdige stad zich door de gunstige ligging en (in het pre-corona tijdperk) goede bereikbaarheid uitstekend voor een kort bezoekje leent. Ook in de winter, want in Londen is altijd van alles te doen. En laat januari ons ook nog met een hele zwik mooie dagen hebben verwend, dus verwenden wij onszelf met een tripje naar de andere kant van het Noordse water want nergens smaakt de fish & chips uiteindelijk beter dan in het beloofde land. En The Tower wilden we eigenlijk toch ook wel een keertje zien.

Dag 1

St Pancras Old Church

Uitgestapt op Kings Cross nemen wij de benenwagen naar Camden en kijk wat wij onderweg gewoon even tegenkomen! Een mooie,oude kerk met daaromheen natuurlijk oude graven, oude bomen, fluitende vogeltjes en zero mensen. Zo in het hartje van Londen dit. Wat een fijne start van de trip zo!

Camden Market

Camden is de plek waar wij onze hele reis omheen gepland hebben. Deze nog old school alternatieve buurt van Londen is een paradijs voor off the beaten path gangers, dus count us in. En zeg je ‘Camden Market’, dan zeg je ‘world food’ want Camden Market is de plek waar wereldkeukens samenkomen. En niet op de de laffe, veilige, reeds honderd keer gedane wijze waarop de meeste food markets opereren, maar lekker rebels, eigenwijs, tegendraads en ontzettend uitgebreid. Want in Camden kan dat nog.

Neem de weg aan het water en loop door een labyrint van kleine steegjes, langs kleurrijke graffiti-muren, onder kleine bruggetjes door en vanzelf volgt er een keer een klim omhoog. Hartje Camden is waar je dan uitkomt. Naast een miljoen diverse eettentjes/koffiehuisjes huisvesten Camden en Camden Market ook diverse winkels, ook hier weer heeft alles een kleurrijke, wereldse en alternatieve twist. Eigenlijk is één dag in Camden ook echt niet genoeg, maar goed, het is wat het is, dus snel door naar het voer.

Arepazo Bros

Het eerste stalletje waar wij aanmeren (die herinner ik mij nog van mijn vorige keer hier dus dit is absoluut verplichte kost) is Arepazo Bros, een vrolijke bedoening waar Venezuelaanse arepas worden verkocht. Een arepa is een soort gevuld broodje dat van maïsmeel is gemaakt en is crispy vanbuiten en zacht vanbinnen. Om je vingers bij op te eten…vooral als ‘ie met kip, beef, zwarte bonen, avocado en kaas wordt gevuld, afgetopt met verse kruiden en dan heb je ook nog die lekkere gefrituurde bakbananen on the side. 


Sonita’s Kitchen

Londen is berucht om het fantastische Indiase eten en er is geen betere plek om authentieke, Noord Indiase gerechten te proeven dan op de Camden Market bij Sonita’s Kitchen. Hier wordt op huiselijke wijze ultimate soul food gekookt. Je kunt kiezen uit diverse curry’s (vegan of vlees), toppings, kruiden en sauzen. Wij gaan los en bestellen vier verschillende curry’s met alle mogelijke opties want je wilt er echt alles proeven. En ook hier weer is het sterven van genot. Topdag voor de buiken weer…nu al! 

Oli Baba’s

En omdat we er gewoon woest veel zin in hebben, bestellen we bij Oli Baba’s ook nog even een ferme portie halloumi frietjes. Halloumi is namelijk echt de shit. Knapperig gefrituurd, goed gekruid, geserveerd met een frisse dipsaus en rijkelijk bestrooid met groen en granaatappelpitjes. De laatste gaatjes in de holle kies vullen we daar dus mooi mee op.

Camden Tea Bar

Bij al het lekkers van de foodstalletjes moet natuurlijk ook een goede thee en ook aan thee hebben ze op de Camden Market geen gebrek. Bij de Camden Tea Bar kun je kiezen uit een hele muur vol hoogwaardige theeën om direct weg te lurken of om mee naar huis te nemen. Voor bij de stevige smaken van onze wereldse lunch gaan wij eensgezind voor de formosa oolong en natuurlijk gaat er ook een zakje mee naar huis. Want he…thee…daar heb je immers nooit genoeg van :).

Pamban

Wil je authentieke Indiase chai proeven? Niet die vieze, mierzoete chai lattes uit van poedetjes uit potjes maar chai zoals chai echt hoort te zijn? Dan is Pamban je adres. Skip daar de koffie want die is niet te zuipen, maar de chai is echt heerlijk en dat is precies de reden van ons bezoek. Omdat ik natuurlijk weer eens niet kan kiezen neem ik een proeverij van drie chai. De traditionele, chai met munt en chai met sinaasappel en ik ga zo blij als een kind daar de deur weer uit.

Cyberdog

Op een paar dr Martens na laten wij de winkels grotendeels voor wat ze zijn, toch is er één  die ik niet onbenoemd kan laten: Cyberdog. Gewoon, omdat alles daar zo over the top is. Een bezoek aan deze futuristische winkel is al een belevenis op zich.

Highgate Cemetery

Geen trip zonder graftombes en vandaag worden wij verwend met maar liefst twee begraafplaatsen, want naast de kleine wandeling over de st Pancras Old Church Cemetery bezoeken wij  ook nog de Highgate Cemetery, waar wij Camden echt even voor uit moeten, maar hey, alles voor het goede doel. En met succes, want het bezoek aan de Highgate Cemetery is uiteindelijk het onbetwiste hoogtepunt van de hele trip.

Zoals voor de meeste begraafplaatsen met enige historie en formaat geldt: Eenmaal daar staat de tijd stil en ben je weg uit de wereld zoals je die kent. De rust, de natuur, de pracht van de oude graven, de kleine paadjes met aan weerskanten verhalen in steen, vervallen monumenten en woekerend groen en dan krijgen wij ook nog de ondergaande zon en een heel arsenaal aan wildlife er gratis bij. Na een beukconcert van een enthousiaste specht mogen wij genieten van het plagerige tikkertje-spel van een groepje eekhoorns…die als een malle de boom in klimmen als er ineens een vosje van tussen de graven verschijnt. Kippenvel….en dan hebben we het mooiste nog niet eens gezien want alleen de ‘east section’ is vandaag open en in de ‘west section’ is het al helemaal Lord of the Rings meets Dracula, dus wij komen zeker nog een keertje terug.

Ohja, nog een leuk ‘selling point’: Niemand minder dan Karl Marx heeft hier op de Highgate Cemetery zijn houten pyjama aangetrokken. Maar om eerlijk te zijn vonden wij dit gegeven nog het minst interessant aan deze magische plek.

Chin Chin Labs

Het dessert hebben wij vandaag voor een later moment bewaard en nu wij terug zijn in Camden is dat moment dan eindelijk gekomen. Chin Chin Labs maakt belachelijk lekker ijs en niet zomaar ijs, maar ijs, ter plekke voor je gemaakt met vloeibare stikstof en dan ook nog in de meest gave smaken (wij kiezen tahini crème brûlée en pandan). Ook hier geldt: Opties genoeg voor iedereen. Zo is er ook vegan ijs (onze ijsjes toevallig)…maar ook huisgemaakte marshmallow fluff en wie mij kent, weet dat marshmallow fluff goud voor mijn maagje is, vooral als het huisgemaakt is. Dus u snapt wat er in grote hoeveelheden onder mijn ijsbolletje gaat belanden.

Ik denk dat Chin Chin ijs, zonder dollen, het lekkerste ijs is dat ik ooit heb gegeten. Qua smaken is er her en der wel wat concurrentie geweest, maar de zijdezachte structuur van dit ijs is onevenaarbaar….en dan is daar ook nog die marshmallow fluff!

The Coffee Jar

Ja, en dan is daar ons bakkie pleur want het is avond, de zon is onder en het wordt koud. Tijd voor een gezellig plekje met een goede koffie en al dwalend door de kleine straatjes stuiten wij op the Coffee Jar, een piepklein, knus (met recht een jar!) koffietentje met ontzettend vriendelijk personeel en maar een paar plekjes (lucky us hebben de window seat!), dus waarschijnlijk is het hier vooral take away. Maar mooi dat wij zitten met een heerlijke koffie en een lekkere, huisgemaakte koek met van alles en sinaasappel erin. Goede vondst zo!

Rock ‘n Roll Rescue

Al koffie leutend bij the Coffee Jar zien wij aan de overkant een grappig tweedehands winkeltje, dus als de koffie op is steken wij de straat even over. In Rock ‘n Roll Rescue vliegt de nostalgie, oude meuk en droge humor je om de oren en de luid kuchende, doorleefd belegen hanenkam achter de toonbank is vertederend en ook ietwat irritant ongeïnteresseerd. Een heel contrast met bijvoorbeeld Cyberdog, maar ook zoooo typisch Camden, dus cultuursnuift u er maar op los, maar wees gewaarschuwd: De eerste snuif is oude stof!

Chelo

De verrassing van de dag is Chelo, een Perzisch eethuisje, maar een paar straten van onze airbnb verwijderd. De manier waarop wij daar terecht zijn gekomen is hilarisch ook: Toen wij op dooie poten eenmaal in da house waren aangekropen, besloten wij dat de midnight snack niet verder dan 300 meter van de voordeur mocht zijn want onze voeten konden echt niet meer. Google toonde al het eten in de straal van 300 meter en Chelo sprak ons het meeste aan.

En niet voor niets, want eenmaal daar aan tafel wijzigen wij de plannen drastisch. In plaats van een midnight snack komt er een Perzisch feest aangerukt, want het is onmogelijk om iets niet te bestellen daar. Alle Iraanse klassiekers gaan in de parade, afgetopt met thee met rozen en kardemom en een enorme take away zak on the side, want alle restjes zijn voor het ontbijt. No waste, u weet wel! En zelden heb ik zo lekker gegeten, dus wat een straf! Eindconclusie: Al moet je half Londen op je blote voeten door om hier te happen: Echt doen! Ook al is het maar een kleine, simpele bedoeling binnen, het eten is het zo ontzettend waard.

Dag 2

Hoppa, en dan is daar dat fantastische Iraanse ontbijt, mede mogelijk gemaakt door het diner van de avond ervoor. What a way to start the day. Londen dag 2, here we come!

Maida Hill Cafe Gallery

En na een goed ontbijt wil je ook een lekker koffietje en wat een ontzettend mooi toeval dat wij onderweg naar de metro op een minuscuul hoekpandje stuiten waar koffie verkocht wordt en waar wij mensen blij naar buiten zien gaan. Goed teken, dus koffie halen wij hier. Best decision ever, want wat er in ons bekertje verschijnt is de lekkerste koffie die wij in tijden hebben gehad. Perfecte dubbele espresso, niet zuur, niet bitter en met een mooie, dikke cremalaag. Een paar ‘lobster tails’ (baksels van dun, broos koekdeeg met diverse vullingen in de vorm van een kreeftenstaart) erbij en de dag is weer helemaal aan.

Londen Metro

De beste manier om je door Londen te verplaatsen is met de metro. En niet alleen is de metro superhandig, maar ook nog eens lokaal, historisch en wat mij betreft een onmisbaar deel van een rondje Londen. Dus waar de benenwagen de afstand niet aankan, is de ondergrondse een absolute must. 

Lovely International Food Market

Dus, wij in de metro, geeft de metro het op Baker Street op. Er zijn minder leuke haltes om te stranden, maar uiteindelijk moeten wij toch verder, dus klimmen wij weer de bewoonde wereld in en gaan een stukje lopen. En het eten laat niet lang op zich wachten als wij ineens langs de Lovely International Foodmarket lopen. Het is een relatief grote, maar simpel opgezette buitenmarkt (alleen door de weeks geopend) met kraam na kraam weer world food van formaat. Werelds eten lijkt wel één van de slagaderen van Londen te zijn. Dus what can you do? Het is weer kauwen geblazen :). Ditmaal Thaise groene curry, omdat wij zo van groene curry houden!

The Tower Of Londen

En dan is het tijd voor iets lekker toeristisch, want eigenlijk moet je The Tower toch wel een keer gezien hebben. Ik ben dol op geschiedenis, bouwwerken en forten in het bijzonder, dus mikken wij onze ‘traveller’- pet in de tas, zetten de ‘tourist’-pet op, tikken bijna 80 euro af voor 2 toegangskaartjes en dwalen urenlang tussen de opgerukte mist, the raven en de vele stenen van dit stukje grimmige Engelse geschiedenis. Toch wel een aanrader hoor!

Lola’s Cupcakes

Zonder cupcakes in je belly ben je eigenlijk niet in Londen geweest! Nu ben ik zelf geen heel grote fan van cupcakes, maar met dit gegeven in mijn achterhoofd is er natuurlijk geen ontkomen aan (slap excuus, ik weet het!). Tijdens mijn vorige keer Londen heb ik fantastische cupcakes van the Hummingbird in Notting Hill verslonden, nu moeten we het doen met wat er op ons pad komt en in Londen kun je moeilijk om Lola’s Cupcakes heen, die kraampjes staan namelijk zo’n beetje overal. Dus vooruit met de geit, twee Lola’s dan en guess what?! Ze zijn echt heel lekker! De felle kleuren doen je ogen tranen, maar de smaak is stiekem echt wel top. Goede cake met een luchtige crème, mooi op smaak en niet te zoet. 

The Blackfriar

De hekkensluiter van onze whirlwind tour door Londen is the Blackfriar, een mooie, historische pub, naast het station (Blackfriars) waarvandaan wij weer de trein naar het vliegveld nemen. The Blackfriar is een pub zoals een Engelse pub moet zijn: Wiebelige houten stoelen, de vloer lichtjes geurend naar het gerstenat, simpel, maar goed pub-eten en natuurlijk een hele zwik bier, met diverse speciaalbiertjes op de tap. De mooie aankleding is bonus! Voordat wij de trein induiken, genieten wij hier nog even van een royale portie knapperige fish & chips, spoelen de handel weg met een ferme porter en dan is dit feest ook weer gefeest.


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!