Ik beken! Zelfs na het zien van de legendarische In Bruges vele jaren geleden was ik tot op heden nog nooit in Brugge geweest. Belachelijk, ik weet het. Zo vlieg je met twee vingers in je neus de wereld over en zo ben je iedere keer te lui om de auto te pakken voor een in mijn geval maar twee uur durende autorit. Iedere keer dacht ik: “Ik ga er een keer met mooi weer naartoe” en zo ben je iedere keer weer een jaar verder. Belachelijk ja! En dus kwam daar eindelijk een random “fuck mooi weer, kom schat, we gaan gewoon” dag dat we de auto dan toch echt over de grens trokken. Op naar Brugge, op een doordeweekse dag in januari. En dat mooie weer kregen we van Brugge ook nog mooi cadeau :)).


Cities Of The Dead

Geen citytrip zonder begraafplaatsen en avontuur natuurlijk en zo reden wij dwars door Brugge naar de Sint-Michiels begraafplaats om de dag in alle rust met een wandeling tussen de mooie, vervallen, oude graven in te luiden. Hartstikke leuk, dat kleine, ronde kerkhofje, dat hilarisch midden in een doodgewone woonwijk ligt…maar totaal niet wat wij ervan hadden verwacht. Na een beetje speurwerk kwamen wij erachter dat wij woest verkeerd zaten, voor the real shit moesten wij naar de Centrale Begraafplaats (het Brugs Kerkhof) een eindje verderop. Mooie flapdrollen! Dus wij de auto weer in, stukkie crossen en op het Brugs Kerkhof konden wij ons hart dan eindelijk ophalen in, zoals wij de plek liefkozend noemen, the city of the dead. Ja mensen, oude graven vind ik doorgaans leuker dan hippe tenten. Hoe ouder, hoe beter. Met schedeltjes en mos graag!

De Markt

Dus, auto in de parkeergarage achter het treinstation (lekker goedkoop), en met de benenwagen de stad in. De wandeling maakt de rit al goed en als de Markt opdoemt, weet je dat je echt in Brugge bent. Een lust voor het oog! Zo toeristisch als de pest natuurlijk, maar absoluut de moeite waard om er even een momentje om je heen te kijken. Paard en wagen zijn er overigens ook in overvloed, dus wil je echt all the way gaan, klim erin en off you go! Ik vind lopen overigens leuker dus paard en wagen hebben wij maar laten staan.

Dumon

Eén van de oudste chocolatiers (en je komt er in Brugge, laten we zeggen, wel een paar tegen :)) van Brugge is Dumon en de Dumon die wij tegenkomen huist in het verrukkelijkste pandje van de straat. In dit bijna poppenhuis maken ze kick-ass chocolade – geen fratsen, wel kwaliteit en die liegt er niet om. Dus doe jezelf een groot plezier met een verzameldoosje vol met suggesties van de zaak (en oké, ook wat sinaasappelparten in pure chocolade omdat ze echt te goed zijn!) en dompel je even onder in deze kleine, zoete dood.

I love Coffee

Voor een goed bakkie werd ons verteld dat wij bij espressobar I Love Coffee moesten zijn, dus zoeken wij dit tentje op. Een leuke, hippe koffiezaak (fiets aan de muur is natuurlijk helemaal van nu) met iets te weinig aandacht voor de gast (want voor jou tien anderen, dat kom je in toeristische steden helaas steeds meer tegen), heel prima koffie (maar niet zo goddelijk als de recensies doen geloven) en een fantastisch chocolaatje bij je bak, dus hiervoor al tien punten. En dan ook nog eens die tien punten voor de immense thee-keuze, met…olé olé…zelfs twee soorten mate! Zoveel goede thee kom je zelden tegen dus mijn theehart was voldaan en meer dan dat. Theeliefhebbers, gaat er heen en de koffieliefhebbers komen ook niks tekort.


Brazi’s

Zo interessant en ongeïnteresseerd als dat de sfeer in I Love Coffee was, zo enthousiast en warm is het onthaal twee deuren verderop in de kleine sandwichshop Brazi’s. Eigenlijk is het voornamelijk een take away broodjeszaak (met een waanzinnig grote keuze aan broodjes met een eigen twist) maar aan het raam kun je zitten en een leuke, authentiek Braziliaanse lunch hebben ze ook, dus u raadt het al, wij gingen volle bak voor Brazilian food. Braziliaanse kaasballetjes, Braziliaanse pasteitjes met kip en vis, een Braziliaanse hot dog (eigenlijk is alleen die al meer dan genoeg lunch), Braziliaanse filterkoffie (die natuurlijk veel minder fancy was dan die van de buren maar in de Braziliaanse sferen wel voortreffelijk smaakte) en Braziliaanse mate…en toen konden we niet meer lopen en de dag moest nog beginnen.

De straatjes

En wat Brugge natuurlijk echt magisch maakt, zijn de straatjes, de kanaaltjes, de bruggetjes, de kleine binnenplaatsjes, de huisjes…je weet wel…de sfeer. Gratis en onovertroffen, uren kun je door Brugge lopen terwijl je reisshart zich met verrukking vult van al het moois dat je ziet. Poëtisch, nietwaar? Maar het is onomstotelijk genieten, echt! Loop maar eens in de buurt van het Minnenwaterpark, de Pottenmakersstraat, Gouden-Handrei en Augustenrei en vergeet ondertussen niet ook af en toe een kleine aanslag op je Dumon doosje te plegen ;).

Choco Jungle Bar

En dan kom je ook nog ineens iets onverwachts tegen. Na een mooi rondje door de romantische kanaalstraatjes loop je nietsvermoedend tegen de Choco Jungle Bar aan. Een fraai gedecoreerde jungle cafe waar alles draait om chocolade. Chocolade, chocolade bier, chocolade desserts en natuurlijk diverse soorten warme chocolademelk, waar ik tot mijn grote blijdschap ook chocolademelk met chili tussen zie staan. Chocolademelk wordt hier met Belgische chocolade gemaakt en naast melkchocolade en een beetje rode kleurstof voor de overtuiging gaat hier dus ook een flinke snuf chilipoeder in. Blijer kun je mij niet krijgen. Klim in de boomhut en nip je warme chili choco onder het toeziend oog van een reusachtige, boze cobra. City wildlife to the max!

Belfort

En daar is natuurlijk de legendarische toren van Brugge, die eigenlijk duur en overrated is, maar als een echte In Bruges fan kun je die echt niet overslaan, want hé…”they say it’s a must see…”. Dus niet mokken maar dokken en klimmen maar, maar liefst 366 treden op en na afloop natuurlijk ook weer af en zo kunnen er weer wat chocolaatjes in! Fantastisch, die kleine, smalle trappetjes waar het altijd spannend wordt als de tegenliggers komen en zo nu en dan kom je een stukje toren of een kleine expositie tegen. Het uitzicht is echter waar je voor gaat en eenmaal boven is het zowel winderig als opwindend, want met helder weer kijk je een heel eind over Brugge uit. 

‘t Poatersgat

Na ferme winden te hebben gevangen willen wij eindelijk een pilsje bij the Beer Wall doen…maar die is heel januari lekker dicht. Fair enough, maar als ook de bierbrouwerij de Halve Maan niet toegankelijk blijkt te zijn wegens een privé-feest, moeten wij weer uitwijken naar de minder bewandelde paden. Een lokale biershophouder raadt ons ‘t Poatersgat aan, een bierkelder onder een kerkje waar hij graag rondhangt met een Belgische pint. Wij erheen en ja hoor, helemaal top. Een lekker donker, old school sfeertje en je weet natuurlijk niet wat je kiezen moet. Maar dat komt uiteindelijk altijd goed en diverse lagers, IPA’s en porters later klimmen wij licht wankelend weer de bewoonde wereld in.

Oyya 

Een lekkere dikke wafel staat ook nog op het programma. In Antwerpen hebben we die laatst laten schieten, maar we gaan Brugge niet uit zonder een fatsoenlijke overdosis suiker, dus hier met dat gebak. Gezien het late tijdstip kunnen wij alleen nog maar bij Oyya terecht, maar niet getreurd, de wafels van Oyya wafels komen met vlag en wimpel door de keuring. En als je er ook nog banaan en nutella op mag smeren dan is het kind in mij aan het dansen, dus ook de Belgische wafels maken ons vandaag weer een content mens.

Marco Polo Noodles 

En dan is het ook nog tijd voor diner. Tijdens het loopje naar de Halve Maan hadden wij Marco Polo Noodles, een piepklein, Oosters barretje gespot en die claimt de lekkerste noodles van Brugge te hebben. Het is ook nog onderweg naar de auto dus win-win en zo wordt het een Aziatische afsluiter voor vandaag. Wederom een goede keuze, want het blijkt een plek met delicate thee, kimchi en diverse vegetarische en niet vegetarische noodlesgerechten en soepen te zijn. En de smaken zijn er allemaal even voortreffelijk, dus laat die bierstoofpotten dan maar even zitten! 


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!