Vorig jaar ben ik voor het eerst naar Boedapest geweest en heeft de stad zoveel indruk gemaakt dat ik dit jaar weer een expeditie Boedapest heb ondernomen. Een reis met een alternatieve twist, want waar ik vorig jaar vooral de bezienswaardigheden heb uitgekamd, heb ik dit keer vooral de rauwe randjes van deze veelzijdige stad opgezocht. Want als je enthousiast wordt urbex exploring, lekkere biertjes, gekke barretjes, goede koffie, lokaal eten en schietsport, dan zit je in Boedapest meer dan  gebakken. Met veel plezier keerde ik weer even terug voor een paar dagen vol gekke en te gekke avonturen en uiteraard ook lekkere versnaperingen want naast de man ging natuurlijk ook de bodemloze put weer mee!

Sneak in de Red Star Train Graveyard

Het absolute hoogtepunt van mijn bezoek aan Boedapest. Dit was de eigenlijke reden van deze trip en de fantastische ervaring die wij daar hadden laat zich ook maar moeilijk onder woorden brengen.

Boedapest heeft dus een treinenkerkhof waar oude (Sovjet) treinen tegenwoordig wegteren. Eens woeste, geoliede machines, nu stoffige karkassen van het verleden, maar nog steeds voel je de enorme kracht van deze ijzeren giganten die vroeger volle bak over de rails kletterden. Een natte droom als je van urbex exploring houdt.

Natuurlijk is dit geen plek waar je met open armen wordt ontvangen, in feite is het verboden om er te komen. De tocht er heen is al feest, je moet een stuk door de bush-bush en ook een stuk over open terrein en dan maar fingers crossed dat je niet meteen wordt gegrepen want het terrein grenst aan een stuk rails dat nog wel in gebruik is. Omdat pottenkijkers schaars zijn (op het internet circuleren diverse spannende verhalen), worden ze doorgaans gedoogd, lang mag je er echter om waarschijnlijk veiligheidsredenen (oude meuk is nooit heel safe) niet blijven dus op de duur komt er wel iemand en word je gevraagd om te vertrekken. Wij hadden geluk, niemand kwam ons halen dus wij hebben naar hartenlust stilletjes tussen de treinen in en om de hangar kunnen ronddwalen. Kippenvel!

Hoe je er komt? Figure it out yourself! Voorpret en buikkriebels gegarandeerd!

Gedenk de doden op de Joodse begraafplaats

Iets minder geluk hadden wij op de vervallen Joodse begraafplaats. Ook deze hidden gem stond hoog op de to do lijst. De vorige keer was ik al even over de muur geklommen, dit keer hadden wij ontdekt dat er gewoon een poort is waar je doorheen kan. Heel uitnodigend is die poort echter niet. De weg daarnaartoe en de omgeving zijn al redelijk grillig en de poort is zo aftands dat je nooit zou denken dat deze open is, tenzij je het weet, of het gewoon probeert.

Enfin, je mag naar binnen, maar welkom waren wij allerminst. Officieel is de begraafplaats open voor bezoekers, bezoekers komen er echter nauwelijks en dat vinden ze daar helemaal niet erg. De plek is echt fantastisch en de graftombes zijn waanzinnig mooi, maar de onvriendelijke dame die  daar…iets doet (niet de graven onderhouden in ieder geval)… volgde ons nog net niet op de voet om zeker te zijn dat wij…niets…geks (?) zouden doen.

“Photo NO!” werd ons ook toegesnauwd.

Maar natuurlijk hebben wij er stiekem gewoon een paar gemaakt. Want het is er zo mooi!

Nee, dan is de aangrenzende Kerepesi begraafplaats aanzienlijk relaxter om rond te lopen. En ook deels vervallen met oude graftombes en heel mooi! Dus uiteindelijk glipten wij na ons ongemakkelijke rondje door een gat in de muur naar de buren. Doei, norse mevrouw! Probeer ons nu nog maar te vinden :).

Enter the chaos van Szimpla Kert

Goed, helemaal off the beaten path is Szimpla Kert niet, maar gaat het absoluut zien want deze beroemde ruin pub stond aan de wieg van de alternatieve cultuur in Boedapest en met al zijn rariteiten kom je ogen tekort. Slenter op het gemakje door alle gangetjes, beklim de trapjes (en vergeet dus niet om overal goed om je heen te koekeloeren), bestel een heerlijk kraftbiertje aan de craft beer bar en probeer een plekje in de auto in de tuin te bemachtigen om de gele rakker rustig weg te tikken. Een mooi moment om aapjes te kijken want het plezier straalt van de bezoekers af en dat is bijna net zo leuk als de plek zelf.

Geniet van ultimate food porn bij Bors Gasztrobar

Zo ongeveer naast Szimpla Kert zitten de deuren van Bors, een piepklein tentje dat grootse smaken serveert. Kort gezegd bestaat de kaart van Bors hoofdzakelijk uit sandwiches, soep en ziek goede, huisgemaakte limonade. Het menu staat op de muur en je krijgt er waarschijnlijk hoofdpijn en keuzestress van als je er naar kijkt.

Geen nood. Loop naar de bar en vraag om de suggesties van de dag. De sandwiches zijn lekker, maar de iedere dag wisselende soepen en de limonades (met fruit en diverse kruiden) zijn to die for. Want heb je wel eens chocoladesoep gegeten? Ik wel, bij Bors!

Plons in de Beer Spa

De Szechenyi baden zijn de meeste mensen niet onbekend. Deze oudste thermale baden van Boedapest zijn een waar trekpleister voor locals en toeristen (gouden tip: ga zo vroeg mogelijk, bij voorkeur om 6 uur ‘s ochtends en zorg dat je `m voor 12 uur weer peert!), maar wat niet iedereen weet is dat de Szechenyi baden ook een beer spa huizen. Het is even zoeken (er hangen her en der wel bordjes maar je moet echt even goed kijken waar je heen moet), maar eenmaal daar kun je jezelf voor rond de 25 euri een hottub met bierkruiden verschaffen, dit bij een tap met heerlijk kraftbier en een pul krijg je er ook nog bij. Bottom line: Drie kwartier borrelen naast de tap, waar je onbeperkt uit mag lurken. Wij deden dit om 11 uur ’s ochtends…dus doe het ons niet na. Gelukkig kregen we halverwege de sessie nog wat brood met paprikapoeder geserveerd, ze hebben daar blijkbaar ervaring met dienstweigerende benen dus ze zorgen er op z’n minst voor dat je de deur nog haalt. De rest is dan op eigen risico :).

Schiet een kogeltje bij Budapest Shooting

Altijd al uit een Kalashnikov willen knetteren? In Boedapest heb je diverse plekken waar je kunt schieten, wij kozen voor Budapest Shooting en gingen een stevige ervaring rijker weer de deur uit. In het basispakket zijn drie pistolen en drie geweren (waaronder de Kalashnikov) inbegrepen, daarnaast kun je je pakket uitbreiden met alle mogelijke wapens die ze daar maar hebben staan. Veiligheid staat uiteraard voorop, de begeleiding is zeer professioneel en je wordt met humor door de instructies heen geloodst. Dan is het tijd om de knallen en ja dat is dus allemaal zo makkelijk nog niet. Leuk dat de kogels je in alle films en series om de oren vliegen alsof het borrelnootjes zijn, de realiteit is wel ein bisschen anders. De meeste wapens zijn veel zwaarder dan je zou verwachten en de terugslag is ook iets om even aan te wennen (en begin je eindelijk comfi met het wapen te worden, zijn je kogels alweer op!). Dus concentratie is vereist, maar dan tref je ook doel.

Reserveren kan online of aan de balie, ze hebben tijdsblokken waarop je terecht kunt voor een stevig potje pief-paf-poef.

Beklim de Vrijheidsbrug

Act like a local, koop hap en drank en klim rond zonsondergang op de groene brug om over de Donau en de stad te kunnen uitkijken. Vooral in de zomer is dit een heerlijk en geliefd plekje waar men de beste spot probeert te bemachtigen. Het uitzicht is fantastisch en als je mazzel hebt, dan kleurt de hemel ook nog rood. En als het donker wordt, dan zie je alle lichtjes van de stad oplichten. It’s magic….en nog helemaal gratiesch ook!

Strijk neer tussen de beren van Rengeteg

In mijn vorige Boedapestblog heb ik al uitgebreid over dit bijzondere plekje verteld…en dit keer doe ik het gewoon weer. Rengeteg is zo’n bizarre plek die je niet snel vergeet en waar je echt de lekkerste chocolademelk ever drinkt. Noem je smaakcombinatie en de eigenaar heeft het! Hier dus geen warm water waar je poederpads onder stopt, maar chocolademelk gemaakt van echte chocolade met verder…wat je hartje en buikje maar wensen. Zeezout? Chili? Gember? Whisky? You name it en het verschijnt as if  by magic in je kopje. En heb je het café zelf al goed bekeken?

Reis om de wereld bij Cafe Frei

De meest Sunshine-eske café van Boedapest is zonder twijfel Cafe Frei. Bij Cafe Frei ga je met koffie, thee en taart de wereld rond. Je kunt er koffies uit onder andere Zuid-Amerika, Japan, Midden-Oosten, Italië en Afrika bestellen en ook de taartjes zijn geïnspireerd op werelddelen en landen. Hier worden mijn reishart en rebelse smaakpapillen dus echt extreem gelukkig van. Cafe Frei, daar zou ik dus hele dagen kunnen zitten…Jammer dat de tijd dit keer beperkt was.

Poeder je maag bij Alternative Sunshine

Zo heet deze te gekke bar natuurlijk niet echt, maar het zou zo het alternatieve zusje van ons Sunshine kunnen zijn. Púder Bar is vol kleur, rauwe muurschilderingen en fantastische out of the box (welkom in Boedapest!) decoraties waar wij stilletjes alleen jaloers op kunnen worden.

En de goulashsoep is hier trouwens verrekte lekker, evenals de in bier gegaarde worstjes en verse limonades (daar zijn ze weer!) met wederom gedurfde smaakcombinaties. Fuck bier, nog een rondje peperlimo graag!

Voel de holiday vibes bij Köleves Kert

Vind je Sunshine ook zo leuk vanwege de kleurtjes en de relaxte vakantiesfeer? Maak dan absoluut even een tussenstop in de tuin van Köleves Kert. Het zal je allemaal bekend voorkomen, want ook hier overheerst kleur, bungelen er hangstoelen en voel je je helemaal op reis. Alleen is onze koffie wel veel lekkerder :).

Schiet een balletje in het flipperkastmuseum

Een privé-collectie flipperkasten stond eens aan de wieg van dit geweldige pinball museum. In een aaneenschakeling van kelders staan inmiddels rond de 200 machines uitgestald, van exemplaren uit de jaren 50 tot de meest recente edities. En het mooie is, ze zijn bijna allemaal nog in gebruik. De deal is simpel: Je betaalt een beetje entreegeld (pinnen is trouwens niet mogelijk) en in ruil daarvoor mag je eindeloos met al die fantastische speeltjes aan de gang. En geloof me, eenden schieten is uiteindelijk moeilijker dan denkbeeldige mensen neerknallen.

Sluit de dag af met booze & blastbeats bij Paranoir

Een lekker drankje doen wij dan tenslotte graag in mijn favoriete bar: Paranoir. De plek is uiteraard weer ondergronds, evenals de muziek en decoratie…en dat is precies hoe we het hebben willen. Fijn, goedkoop en  niet toeristisch aan de zuip tussen de schedeltjes, horrorposters en spinnenwebben met een stevig achtergrondmuziekje. Love it!


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!