Het is de eerste maandag van het nieuwe jaar. Grote kans dat je denkt: Hoe ga ik dit jaar eens goed beginnen…
Tip van de Sun: Wat dacht je van ‘s ochtends een lekkere koude douche?

Het lijkt het slechtste idee ever, maar als je jezelf hebt voorgenomen om dit jaar beter voor jezelf te zorgen dan is dit een kleine handeling met heel grote positieve gevolgen. Jezelf over de drempel zetten is het lastigste deel, maar ook al ben je geen ochtendmens en wil je ‘s ochtends geen gedoe en al helemaal geen koude douche, dan is die koude douche toch echt het doorzettend waard. Het is de perfecte manier om van jezelf een zonnetje te maken, ook al brul je eerst de buurt bij elkaar. Maar ook dat heeft zo zijn voordelen. Zo is iedereen op tijd uit bed (om ook een koude douche te nemen :-)) en houd je je longen goed geventileerd. Maar ook zonder dollen, juist als je ‘s ochtends een kickstarter nodig hebt, dan is een koude douche absoluut, echt wel, onontkoombaar jouw ding! No joke!

Nu ben je wakker en kun je heel de wereld aan. Maar er is meer!

Even een paar voordelen van koud douchen op een rijtje:

-Je immuunsysteem krijgt een boost. Koud douchen stimuleert de productie van witte bloedcellen waardoor je immuunsysteem ook sterker wordt. Altijd handig, zeker in deze tijd.
-Lichaam en geest krijgen meer energie en je traint je wilskracht ook nog eens op topniveau!
-Het verbetert je lymfesysteem waardoor afvalstoffen makkelijker worden afgevoerd in plaats van opgehoopt. Dit bevordert overigens ook het herstel na het sporten.
-Het verbetert je focus. Doordat je onder een koude douche dieper en langzamer gaat ademen komt er ineens veel meer zuurstof door je longen waardoor je concentratie ook weer toeneemt.
-Je maakt meer noradrenaline aan, een stofje in je hersenen wat depressies tegengaat en  gerelateerde klachten verlicht.
-Je wordt stressbestendiger doordat een koude douche door je hersenen als een kleine stresstraining wordt gezien. You got this!
-Je wordt na een koude douche een stuk productiever. Echt waarheid als een koe dit. Nadat ik begonnen ben met koude douches heb ik doorgaans een dubbele lading peper in het bipsje.
-Koud douchen verbetert je bloedcirculatie.
-De productie van bruin vet neemt toe en dat is het vet dat je hebben moet. Bruin vet zorgt onder andere voor een gezonde temperatuurregeling in je lichaam op warme en koude dagen.
-Je huid wordt een stuk blijer van koud dan van warm water.

..and the list goes on…

Ik ben zelf ruim twee jaar geleden begonnen met iedere dag koud te douchen en de enige dagen dat ik gespijbeld heb waren de dagen dat onze badkamer werd verbouwd en douchen even op z’n Frans moest.

Kleine reality check: Het went nooit. Het is iedere dag een strijd, maar wel eentje die ik steevast win. Het is het zo waard. Begin met de uiteinden: Armen, benen, kont, romp, borst, gezicht en dan eventueel hoofd. Blijf rustig doorademen. Bouw op van een aantal seconden naar misschien ooit een paar minuten. Belangrijker is dàt je het doet en niet hoe lang je het doet. Ik kan het nu zelf ongeveer een minuutje volhouden. En dan weer voldaan die lekkere, warme handdoek in. Heerlijk! Voor mij is de dag dan pas echt begonnen.


Lunchroom Sunshine is geboren uit onze passie voor reizen, lekker eten en een leven vol kleur en avontuur. Onze reiservaringen en culinaire avonturen bundelen wij nu op eigen wijze in onze vrolijke lunchroom en winkel, waar ieder bezoek een mini-vakantie wordt!