Te midden van onze overweldigende en kleurrijke richting is er grappig genoeg altijd één ding dat de meeste mensen meteen opvalt: Onze lampen. Oké, ze hebben natuurlijk wel het voordeel van het er zeven zijn en dat ze prominent boven de tafels hangen, toch is het leuk dat er zoveel mensen uitgerekend daarover beginnen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat iemand er een leuke opmerking over maakt of alleen even binnenkomt om een foto van de lampen te maken of te informeren of ze toevallig ook te koop zijn.

Toen ik de lampen maakte, had ik eerlijk waar niet gedacht dat ze uiteindelijk met afstand de ster van het interieur zouden worden. Op dat moment was het voor mij vooral een goedkope en leuke oplossing om aan Sunshine-waardige lampen te komen. Voor de inrichting was het budget redelijk beperkt en leuke lampen waren absoluut een must, dus moest het kind in mij weer even aan de slag (en gelukkig is dat kind nooit ver :)) met knutselspulletjes. En na de eerste ‘testlamp’ wist ik eigenlijk meteen al dat ik dus nog even door mocht plakken…

Hiermee is één van de twee meest gesteld vragen dus meteen beantwoord: Jawel, de lampen zijn met eigen handjes in elkaar geknutseld. Net als ons eten, lekker home made. Alleen waar ik doorgaans met heel veel plezier achter het fornuis sta, was dat plezier tijdens het maken van de lampen even op vakantie naar zonnigere oorden. Het resultaat mag weliswaar fantastisch zijn, het in elkaar zetten van de lampen schopt de duivel in je wakker en peutert ferm aan je geduld. Ik ga het echt niet mooier maken dan het is. Het maken van die lampen was een mooie k#tklus. Maar goed, drankje erbij, muziekje aan en alles voor het resultaat! Ik ben dan ook immens blij met al die leuke reacties op de lampen. Die voelen echt als pleisters op de zere vingertjes.

Helaas zijn onze lampen dus ook niet te koop. Ik zou, als ik mij kwaad maak, nog best zo’n lampje kunnen fixen, maar de tijd en het gevloek dat in het maakproces gaat zitten zal de lampen onbetaalbaar maken en dat is voor niemand leuk. Maaarrrrr….Wat ik kan, dat kun jij ook! Voor alle fans van onze lampen deel ik in dit blog het stappenplan voor een heuse Sunshine bol boven je eettafel, voor in de kinderkamer of in de plee. Gewoon omdat ze overal het zonnetje doen schijnen!

Wat heb je nodig:

-Een rijstpapieren bol (overal te koop in verschillende maten. Ons middelmaatje komt van de IKEA, de kleine en de grote van de Hornbach)

-Een groot pak met ijsparapluutjes (niet de shiny ones, daar komt het licht niet doorheen), te koop bij OA de Makro

-Hobbylijm (doe niet eigenwijs en laat secondelijm voor wat het is), die van de Wibra voldoet prima!

-Stevige schaar (een beetje een grote)

-Pincet

-Een fles wijn

-Aceton of nagellakremover met aceton

-Handcrème

-Naald

-Pleisters

-Grote reep chocolade maar keuze

-Stofzuiger of grote plastic tas

Wat ga je doen:

Haal de ijsparapluutjes uit de verpakking, klap ze open en zet het hoedje vast met het daarvoor bestemde ringetje zodat ‘ie strak staat (echt doen, anders heb je later extra werk).

Als je klaar bent, pak je het pincet en trek je alle houtsplinters uit je vingers. Breek een groot stuk chocolade af en stop het in je mond.

Pak de schaar en knip alle stelen van de parapluutjes af, ongeveer 4 centimeter boven het hoedje. Je moet dus wel steel overhouden om het pluutje later door de bol kunnen prikken, maar het steeltje mag niet te lang zijn, omdat je hand anders niet meer in de bol past.

Let op: Tijdens het knippen vliegen de steeltjes alle kanten op. Pak als je klaar bent de stofzuiger en zuig de kamer schoon (fair warning, je gaat jaren later nog altijd op de gekste plekken steeltjes vinden) OF pak voordat je gaat knippen de zak, leg die voor je op tafel of in je schoot en knip als het ware in de zak. Dit gaat minder snel dan knippen in het wild maar zo vang je het merendeel van de steeltjes wel redelijk goed op.

Als je klaar bent, pak je de naald en prik je de blaren op de vingers van je kniphand door. Doe pleisters om de betreffende vingers. Breek een groot stuk chocolade af en stop het in je mond.

Nu komt de fun! Zet de rijstpapieren bol strak en zet `m op een pot of iets anders met een ronde opening (zodat je een soort onderstel hebt waarop ‘ie blijft staan), zet de fles met hobbylijm klaar, leg de parapluutjes klaar en schenk een groot glas wijn in.
Lijm de randen van enkele parapluutjes in (niet meer dan 6-7, per 5 is eigenlijk ideaal), pak een pluutje, steek je ene hand in de bol en steek met je andere hand het steeltje van de plu door de bol en druk de randen van het pluutje er tegenaan. Houd dit zo enkele seconden vast en zodra het parapluutje vast zit, herhaal je dit met de overige ingelijmde pluutjes. Als je klaar bent, neem je een grote slok wijn, lijm je de volgende batch in en herhaal je het bovenstaande.

Je zal merken dat je na een aantal keer inlijmen en plakken gaat zien dat de pluutjes beginnen los te laten. Dat is teken dat je het plakken even moet staken. De lamp is natuurlijk bolvormig en die bol drukt de pluutjes als het ware van zich af wanneer je aan de bol gaat sjorren om weer nieuwe de plakken. Dus als je merkt dat de pluutjes frequent los gaan laten, druk je ze allemaal nog even goed aan en laat je de bol voor wat het is om te drogen en te hechten. Een lamp is dus niet één keer klaar…of het moet het kleinste bolletje zijn.

Als je even klaar bent, was je je handen grondig en haal de je niet af te wassen of te pulken lijmresten van je vingers met een beetje aceton. Smeer je handen dik in met handcrème, ze hebben het verdiend. Schenk jezelf een glas wij…..wat, nu al op? Helaas…fin de la comedia! Of je moet ergens nog een flesje hebben liggen.

Het uitdrogen van de lamp duurt enkele uren, dus je kunt even wachten, of het feest een ander keertje oppakken.

Wat NIET te doen:

-Secondelijm gebruiken (ik zeg het nog maar een keer :))

-De bol insmeren met lijm…helaas…ik hoorde je al denken ‘dit kan makkelijker’, maar helaas pindakaas, de papier mache methode gaat hier niet op. Ja, voor het eerste pluutje….en daarna heb je pech want de randen van de parapluutjes worden niet tegen maar over elkaar heen geplakt. Dus je moet echt de randjes insmeren.

-Meer dan 6-7 parapluutjes tegelijk insmeren met lijm. Tegen de tijd dat je de eerste geplakt hebt, is de laatste alweer droog….en kun je ze opnieuw gaan inlijmen. Trust me. Been there, done that. In het begin zou ik ze sowieso echt per 4-5 doen. Als je de slag te pakken hebt ben je sneller, in het begin is het altijd even klungelen.

-Aan de rand van de bol beginnen met plakken. Begin een eindje ervandaan, dat werkt veel makkelijker. Het ‘kontje’ en het ‘mondje’ plak je als laatste af.

Succes! Je kunt het!